Dyreassisteret terapi er dyrt, men hvorfor er det så dyrt?

Dyreassisteret terapi er en kontrolleret, målstyret intervention med dyr ledet af en professionel behandler eller terapeut.

En professionel behandler eller terapeut er en person, som har brugt flere år på at uddannet sig til, at bruge dyr i terapien på en etisk og forsvarlig måde.

Ofte mødes mine kollegaer og jeg af spørgsmålet: Hvorfor er det så dyrt? Det koster jo næsten det samme som, eller måske mere end, at gå ved en psykolog.

Spørgsmålene opstår fordi de fleste mennesker ikke har hørt om behandlingen, og ikke helt ved hvad det skal gøre godt for, eller hvordan det vil kunne hjælpe netop dem.

Det vil jeg forsøge at belyse i dette blogindlæg, så læn dig godt tilbage og nyd turen.

Dyreassisteret terapi
Hestene vælger selv om de ønsker at deltage. Her er det Bellis som kommer hen.
Forskellen på dyreassisteret terapi og en dyreassisteret aktivitet

Det er min erfaring som speciallæge i almen medicin og hesteassisteret terapeut at mange oplever forvirring over de to begreber.

For at forstå forskellen må vi først blive enige om definitionerne.

Når definitionerne er på plads vil det være lettere at forstå prissætningen.

Dyreassisteret aktivitet

Kort fortalt er en dyreassisteret aktivitet samvær med dyr i forskellige situationer.

En dyreassisteret aktivitet kan således være en ridetur på din egen eller en lånt hest, en gåtur med hunden, eller kælen med kaninerne.

At gå til ridning på en rideskole er f.eks. en dyreassisteret aktivitet.

At gå til hundetræning eller lege med hunden i haven er også en dyreassisteret aktivitet.

Alle disse aktiviteter er gode for menneskers mentale helbred og kan foregå billigt eller gratis.

Aktiviteterne er med til at løfte humøret og få koblet fra i en stresset hverdag.

Men hvis du vil arbejde med dig selv og blive bedre til at forstå dig selv og dine mønstre er dyreassisteret terapi et bedre valg.

Dyreassisteret terapi

Dyreassisteret terapi er som ordet siger en terapi, hvor dyrene deltager i behandlingsprocessen af mennesker og sammen med terapeuten hjælpes den enkelte person med at styrke sin mentale sundhed.

Det centrale i terapien er at du bliver mødt med nærvær og kontakt til hele dig. Terapeutens opgave er at hjælpe dig med at nå dine mål ved at inspirere dig til at finde svarene i dig selv.

Terapien kan f.eks. være hesteassisteret terapi eller rideterapi, men andre dyr kan også bruges som f.eks. æsler (asino-terapi)

Faktisk kan de fleste pattedyr bruges. Fælles for dyrene er, at de ved brug af deres beroligende signaler (calming signals) hjælper mennesker med at falde til ro og mærke sig selv.

Terapeutens opgave er at skabe et trygt miljø hvor klienten gennem samtale bliver mødt med nærvær og kontakt. Et rum hvor der er tid og plads til at vise sårbarhed. Kort sagt er miljø som hjælper dig med at få italesat det som er vigtigt for dig.

Terapi med dyr som assistenter i behandlingsprocessen er især velegnet til mennesker som er traumatiserede eller som foretrækker kontakt med dyr fremfor andre mennesker.

Dyr ser os mennesker som vi er og giver os kontakt til vores følelser på en blid måde.

Terapeuten er med hele vejen og hjælper klienten med at lære sig selv og sine mønstre bedre at kende ved at italesætte det som dyrene giver kontakt til.

Terapien kan sagtens foregå med et hegn mellem hestene og dig.
Hesteassisteret terapi hjælper mennesker

Dyreassisteret terapi som f.eks. hesteassisteret terapi hjælper mennesker med at lære sig selv bedre at kende på en blid og naturlig måde.

Dyrene udsender calming signals (beroligende signaler) som bliver genkendt af vores nervesystem. Det parasympatiske nervesystem bliver tændt og beroliger et aktiveret sympatisk nervesystem.

Set udefra kan det se ud som om vi bare står på en mark og kigger på hestene.

Det er lige præcis det vi gør, men der foregår også en hel masse andet.

Hver gang vi kigger på noget spejler vi os selv i det vi kigger på. Hestene kan vække følelser i mennesker og give kontakt til tanker og kropslige oplevelser.

Terapeutens opgave er at være sammen med klienten om det som dukker op i klienten og arbejde videre med det.

Klienten oplever at blive set og hørt uden at føle sig forkert. Også selvom det kan være skamfulde ting som der tales om.

Det smukke ved at flytte terapien udenfor i naturen og hen til hestene er at klienten oplever en følelse af ro, glæde og accept.

“At tilbringe tid og nærhed med hestene har giver mig kontakt til en dyb følelse af accept indeni, en dyb friheds- og kærlighedsfølelse, som jeg nærmest kun tør tage ind og mærke, når jeg er sammen med hestene. Det er virkelig stort for mig.”

Susanne
Hella og Susanne
Dyreassisteret terapi er ikke dyrt

Når du vælger at sige ja til dyreassisteret terapi ved en professionel terapeut, investerer du i dine egne resultater.

Disse resultater har du med dig resten af livet.

Kort sagt investerer du i dig selv og din egen udvikling.

Du får:

 • Trygge rammer i et naturligt miljø hvor det er OK at være dig.
 • Hjælp til at få kontakt til det i dig som kalder på din opmærksomhed
 • Sparring af en uddannet professionel hesteassisteret terapeut
 • Mulighed for sammen med hestene at undersøge hvordan du kommer videre fra en fastlåst situation.
 • Inspiration til dine næste skridt mod dine mål.
 • Læring om dig selv og dine mønstre.
 • Oplevelser i naturen sammen med rolige og harmoniske heste som bliver passet og plejet med smed og dyrlæge.
 • Genvundet din mentale sundhed.

Dyrene kan hjælpe dig med at forstå dig selv helt inde i din essens. Sammen kan I undersøge hvilke skridt du kan tage for at opnå de resultater du drømmer om.

Terapi med dyr kan hjælpe dig med at:

 • styrke selvværdet
 • opløse en angst
 • genopbygge tillid til mennesker
 • lindre stress
 • bearbejde en sorg
 • bearbejde traumer
 • Lindre PTSD
 • mærke dig selv igen
 • lytte til dit hjerte
 • give slip på en vrede.

Som du kan se dækker terapien meget af det som du også kan finde i det etablerede sundhedssystem med psykologer og psykoterapeuter.

Den store forskel er at terapi med dyr er en blid måde at få italesat svære og skamfulde tanker. Det gør at hesteassisteret terapi er specielt velegnet til introverte og menneskesky personer. Mennesker med autistiske træk kan også opnå store resultater med denne terapiform.

Veldokumenteret intervention

Hesteassisteret terapi er oprindeligt udviklet i USA, hvor det blandt andet bliver brugt til at lindre krigsveteraner med PTSD og rehabilitering af indsatte.

Terapiformen er veldokumenteret og i udlandet foregår stor aktivitet med forskning indenfor området.

Hvis du vil finde mere læsning om dokumentation kan du lave en googles-øgning. Prøv at søge på “equine facilitated learning” eller “equine facilitated therapy.”

I andre lande, som f.eks. Norge er hesteassisteret terapi en anerkendt intervention på lige fod med psykologbehandling eller fysioterapi.

Det er min drøm at det også vil ske her i Danmark. Det er min erfaring at hesteassisteret terapi er en effektiv terapiform, som gør store forskelle for mennesker.

Hellena
Blogindlæg anbefalet til dig

Giv slip på ubehag i kroppen på 30 minutter!

Tilmeld dig nyhedsbrevet og få en gratis guidet proces som hjælper dig med at give slip på fysisk eller mentalt ubehag på blot 30 minutter.

Giv slip

Nyhedsbrevet vil give dig spændende nyheder, indsigtsgivende blogindlæg, inspirerende tips, og vilde tilbud direkte i din indbakke 1-2 gange om måneden.

Like og følg:
error

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *